Followers

Thursday, February 24, 2011

Medic : School Attack Part 2

24th February 2011 (WHAT??NOT AGAIN~!!)
----------------------------------------------------------------------------
muahaha..
sun saja je nak asingkan even hari ni..hehe..
sebab yang satu ni kinda special and meaningful for me..
huhu...
sebabnya??

SUN BUAT CERAMAH KESIHATAN DALAM BAHASA MANDARIN CHINESE DI SEKOLAH MENENGAH CINA~!!!

muahahahahahaha~~!!!

siyesly..
sun rasa bangga sangat2 sebab fasih dalam satu lagi bahasa..
tak sia2 kena rotan kat sekolah selama 9 tahun dari tadika sampai form 2..
all thanks to Tadika Cina Lee Rubber, SRJK(C) Lee Rubber di Gombak, dan tak lupa kat Sekolah Menengah Persendirian Chong Hwa, Jalan Ipoh...
thanks semua..
thanks cikgu2...
sayang korang...

sun dok bagi ceramah tentang kanser pangkal rahim dan vaksin yang dapat mengelakkannya - HPV Vaksin...
huhuhu..
yang paling buat sun terharu adalah respon students dan penghargaan dari mereka semua dan cikgu2..
thanks semua...

Mama, Ayah...
tau tak your anak bujang had been a great man now?
i wished you were there, tengok how i am in action...
sun nak korang rasa bangga dengan anak bujang korang ni...
sayang korang sangat2.....

guys..
ni sun sertakan sekali picture of me dalam action, means dalam ceramah okay?bukan berlakon siot~!hahahhaha
and sun jugak masukkan sekali some videos..
satu tu dirakam oleh Azam..high quality sebab kamera phone dia hebat2.. (N95 beb~!!)
satu lagi yang low quality tu dirakam oleh sun sendiri dengan cara diri sendiri..
huhu...
sun harap korang terhibur dengan post sun, pictures dan video dari sun ni..
thanks guys...
love you all....












video video video



A Guy Who's Changed Into A Better Man,
Sun Ihsan

Medic : School Attack Part 1

24th February 2011
----------------------------------------------------------------------------
its been a really fine day for me hari ni..
it start with sikit2 sorrow la..
because Huda has been away..dia gi ikut rombongan kolej dia gi trip ke Langkawi..
haish...
sorang2 lagi..
wuwuwuwuwu
T_T

now, pagi tu kami ke SRJK(Tamil)Mahathma Gandhi Kalasalai, a tamil junior school at Sungai Siput, Perak..
kami selesaikan urusan immunisasi kanak2 darjah 1 dan buat fizikal examination am kat kanak2 tu..check sama ada berat badan dia ok, ketinggian dia normal ke tak, and dia ok ke tak..even de infestasi kutu pun kena rekod jugak tau~!huhu

tapi, de something yang meruntun jiwa sun sikit...
ada 3 orang kanak2 yang tersisih oleh family sendiri...
dorang tak tau kami cakap apa, mahupun bahasa tamil sekali pun dorang tak paham..guna bahasa isyarat pun tak reti..kesian sangat2..tercicir kerana parents tak ambil berat..
patutnya mereka di hantar ke institut pelajaran yang mampu membimbing golongan kurang upaya seperti dorang..sampaikan ada sorang kanak2 tu umur 10 tahun, tapi masuk darjah 1..bayangkan..dia tercicir 3 tahun..baru dapat masuk sekolah..takkan la 3 tahun diperlukan untuk parents dia sedar yang dorang patut hantar kanak2 tu ke sekolah???
haish...

well, it actually took us 4 day to accomplish out mission at SRJK(Tamil) MGK..penat sangat2..tapi, happy sebab dapat pastikan kanak2 yang sepatutnya dapat rawatan dan imunisasi dah pun dapat hak mereka sebagai rakyat Malaysia..apa pun nak ucapkan thanks kat kawan2 (Hafiz dan Azam), Staff Nurse Hasnah dan staff2 lain dari Klinik Kesihatan Sg Siput untuk pengalaman indah ni..thanks...








Monday, February 21, 2011

Wa Kena Beb~~!!!

21 Februari 2011
----------------------------------------------------------------------
holla guys~!
sun nak story pasal hari ni..
about my 1st day posting kat Unit Pasukan Kesihatan Sekolah, Klinik Kesihatan Sungai Siput..

well, as early as 6.30 am, sun dah siap2 dan bertolak ke sana..naik moto of course..men redah je actually sebab tak tau jalan..tanya orang yang berhenti kat traffic light je, it took me 25 minute journey dari asrama, then dapat jumpa la klinik tu..

it is a clinic that consist of a Klinik Kesihatan Ibu & Anak, Klinik Pergigian, Klinik Kesihatan Alam Sekitar and of course the Unit Pasukan Kesihatan Sekolah itself...

besar la jugak kompound dia (kalau nak bandingkan memang jauh beza dengan KK Manjoi yang sampai patient kena dok luar berbumbungkan kanopi tu)..

disebabkan 2 orang kawan lagi lambat (Hafiz dan Azam Ustaz) disebabkan masalah transport (sebab tu sun nak naik moto..convenience nak gi keje, gi lunch, and gi balik keje), kami start lambat sikit...

kul 8.30, kami memperkenalkan diri, then terus gerak ke Sekolah Jenis Kebangsaan (TAMIL) Mahathma Gandhi Kalasalai, yang jarak dia tak sampai 500meter dari klinik..well, disebabkan land rover klinik tak muat, so sun pun dengan rela hati naik moto sun sendiri, while Hafiz and Azam berhimpit kat seat passanger depan (macam couple daa dorang duduk..muahaha)..

it was a Tamil school, so you can guess what happens - RIUH RENDAH SIOT~!!!
memang students dia bising gileh2~!haha...
kami buat pemeriksaan fizikal am kat student darjah 6..3 kelas je kami sempat handle hari ni..that was a sum of 100++ students..sok kena gi lagi untuk finishes all up and also bagi vaksin kat students darjah 1..huhu

then, kami lunch..since sun lom cucuk susuk..eh wait~!bukan susuk la..cucuk duit~!!ngeng~!huhu..since sun lom cucuk duit kat ATM, sun pun ke pekan Sungai Siput untuk mencari ATM and gi tanya2 about my bike punya repair (my wiring system dah failed..lights tak de, brake lights tak de..risau beb) and dah agak dah, memang kos dia tinggi..LC135 memang cekik darah dalam bab2 service and repair2 ni..haish..pe la nasib..takpe2..kang sun keje sun kuakan Persona sebijik~!YAY~!!

sun pun relax je beli nasik, while duua orang kawan tadi terpaksa jalan kaki 100meter untuk cari kedai makan paling dekat..memang kesian la..tapi, nak buat macam mana..huhu...

then, dalam kul 3, kami ikut Staff Nurse yang in charge tentang kami dan Unit tu ke sekolah2, dengan tugas hantar pamplate and form tentang HPV virus..kami ke 5 sekolah in total...tak sangka, antara satu sekolah dengan satu sekolah tu sebelah menyebelah je..kalau jauh pun, dalam jarah 50meter ke 100meter je..makaih~!!

last sekali, kami ke Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (CINA) Shing Sien..so sun pun turun ikut je staff nurse tu macam yang sun buat kat 4 sekolah before ni..still about enrolment untuk diregisterkan untuk mendapat HPV vaccine ni..tapi sekolah cina beb..means secara naturalnya mulut sun ni akan automatik cakap cina..(siut la mulut ni..memang tak leh handle kalau dah jumpa orang cina)so staff nurse tu pun bawa sun untuk jumpa Guru Penyelia HEM sesi petang (since students umur 13 tahun ada 6 kelas kat petang dan 5 kelas kat pagi coz 5 kelas tu adalah kelas peralihan)..bincang punya bincang, then dorang berdua decide untuk buat appointment bila patutnya dorang datang untuk bagi dos ketiga (dos terakhir) untuk students yang form 1 tahun lepas (yang of course dah dapat 1st and 2nd dose)...

then, dorang bincang lak pasal nak bagi form 1 tahun ni and semua girls yang umur 13 tahun untuk pelalian HPV ni..tetiba cikgu tu leh lak cakap tentang "before ni ah, kami ada terima someone tak kira doktor ka, misi ka untuk bagi taklimat..tahun ini tak ada meh??"..staff nurse tu leh lak jawap dengan muka confidentnya "err..maaf la puan, doktor dengan semua nurse busy la..ni adik ni dulu dia sekolah cina..tau la cakap cina..tapi dia student lagi..boleh ke dia bagi talk tu untuk student puan?"..then disambut lak dengan muka happy si cikgu "haiya~!manyak pandai oh~!ok la macam tu~!then hari khamis ini pukul 2.25 ah?boleh tak adik?"..yang paling sakit hati "boleh je..tak de masalah" tu la ayat yang kua dari mulut becok sun ni..geramnya~!!!

ok now..*sowi nak mencarut sikit*
I'M IN A DEEP SHIT~~!!!!
adoi...macam mana sun nak bercakap tak henti2 selama 1 jam nih~!!!WAKENABEB~!!!

adoi..macam mana ni~!!
huhu...nak tak nak, kena buat..ni bukan main2..ni bukan cobaan..ni BETUL2~!!!!
wuwuwu T_T

wish me luck ok?
jenuh la nak mencari bahan, buat presentation then kena pulak buat translation dalam bahasa cina..memang sakit la gini..huhu

wish me luck~!!
memang kena buat doa selamat dengan solat hajat ni..memang kompem goyang and menggigil atas pentas kang~!huhu

Wednesday, February 16, 2011

Jatuh Cinta, Jatuh Cinta, Jatuh Cinta Lagi~!

16 February 2011
-------------------------------------------------------------------
hi guys~!
hari ni nak post tentang something yang maybe sounded childish and un-man-ny thing..
but still, it happens to me and i'm kinda sure that there will be someone out there yang lalui benda yang exactly the same as i do..

sun now tengah praktikal kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Manjoi selama 2 minggu..minggu ni minggu terakhir kat sana..and apa yang sun leh conclude sejak 2 minggu berada kat KKIA ni is : TEKANAN JIWA...

why?

sun ni suka baby..i mean, A LOT~!
problemnya, baby-baby tu semua orang lain yang punya..
nak cium, salah..
nak cubit, salah..
nak gigit, salah..
haish... >.<"

tekanan~!!!

godaan berlambak2~!
cubaan menimpa2~!
tak pernah berhenti walaupun 1 hari pun~!
setiap hari 8 jam nonstop~!
urgh~!!!!

sampaikan staff nurse dan jururawat masyarakat kat situ kata : "Sun, ko cepat2 kawen la..dah gatal sangat dengan baby dah ko ni..lelaki, tapi suka baby..parah dah tu~!"

puan ku sayang oit..
bukannya tak nak kawen..
tapi, still on waiting list ni..
wuwu...
mana leh nak dapatkan baby sorang2~!
wuwuwuwuwu T_T

siot la...
nape leh suka sangat2 kat baby huh?
adoiyai..
kan besh leh beli baby kat kedai dalam packaging comei2 siap dengan baju2 dia, permainan dia and semua2 yang dia perlu..
wuwuwuwuwuwu

WAH~!NAK BABY LAH~!!!!
BABY BABY BABY OOOOO~!!!!


huhu...
sowi guys...
kena sawan bayi lak...
siyesly, sun suka baby..
ape yang sun tau, bila saat sun dapat baby yang sah milik sun dan pasangan sun kelak (Amin...), tu la hari paling bahagia dalam hidup sun~!!!
and sun akan jadi papa paling hebat di alam semesta~!! (macam iklan honeystars)


dah la..kang sun jadi gila kang..
bek sun stop...huhu
kang sun post lagi ye...

P/S : Huda, cepat2 la kawen dengan saya ye..saya dah tak tahan godaan iman dah ni..baby2 tu comei sangat2 la..grrr~!!!




Obsessive Baby Lover,
Sun Ihsan